Lihavuuden hoitomuodot

Lihavuuden perushoito

Lihavuuden hoito aloitetaan elämäntapaohjauksella, jolla pyritään saavuttamaan aiempaa vähäisempi energian saanti ravinnosta ja aiempaa suurempi energian kulutus fyysistä aktiivisuutta lisäämällä. Jos olet selvästi ylipainoinen, omalääkärisi tai työterveyslääkärisi voi ohjata sinut lihavuuden hoidon ohjaukseen ravitsemusterapeutille, sairaanhoitajalle tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle. Joissain terveyskeskuksissa ja sairaaloissa toimii erillisiä painonhallintaryhmiä. Tehokkaaseen ohjaukseen kuuluu useita ohjauskertoja, yleensä vähintään 10 kertaa. Ryhmässä tapahtuva ohjaus on yhtä tehokasta kuin yksilöohjaus.

Perushoidon sisältönä on ruokavalio-ohjaus ja ohjaaminen liikkuvaan elämäntapaan. Alussa voi käyttää Erittäin NiukkaEnergistä (ENE) diettiä laihtumisen nopeuttamiseksi. ENE-dietin voi toteuttaa laihdutusvalmisteilla ja sitä käytetään perushoidon osana erityisesti potilailla, joilla painoindeksi on yli 30. Perusohjaus soveltuu kaikenasteisen lihavuuden hoitoon. Tutkimusten mukaan perushoidolla saavutetaan keskimäärin 3-5 kilon laihtuminen vuoden kohdalla hoidon alusta vertailuryhmään verrattuna. Lihavuuden hoitosuosituksessa määritellään perushoidon laihdutustavoitteeksi 5-10 prosentin pysyvä painonlasku. Tavoite perustuu siihen, että jo muutaman kilon laihtumisen on todettu vaikuttavan edullisesti sairauksiin ja niiden riskitekijöihin.

Lihavuuden lääkehoito

Suomessa on tällä hetkellä markkinoilla vain yksi lihavuuden hoitoon tarkoitettu lääkeaine, orlistaatti. Se on suoliston lipaasin eli rasvaa pilkkovan aineen estäjä, joka estää rasvan imeytymistä elimistöön. Lääkehoitoon tulee aina liittää hyvä lihavuuden perushoito eli elämäntapaohjaus. Useita tutkimuksia yhdistäneen raportin mukaan koehenkilöt olivat vuoden käytön jälkeen laihtuneet orlistaatilla 2,9kg enemmän kuin lumelääkettä käyttäneet. Orlistaatti saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksena 15-30 prosentille rasvaripulia ja muita suolistovaivoja.

Suomessa käytetään laihdutuslääkkeitä vähän. Orlistaattia (60mg tabl) voi ostaa apteekista ilman reseptiä ja vahvempaa valmistetta (120mg tabl) voi saada lääkärin määräämällä reseptillä, jos painoindeksi on vähintään 30 tai jos on osoitettavissa laihdutusta edellyttävä sairaus ja painoindeksi on vähintään 28.